Toekomstplan Kanaalzone-Zuid in Nijmegen

 

 

Nijmegen is aantrekkelijk om in te wonen en te werken. De stad groeit daardoor hard. In de Omgevingsvisie staat dat we 10.000 woningen willen toevoegen in de bestaande stad en inzetten op de groei van de werkgelegenheid met 10.000 banen tot 2030.

Daar is natuurlijk ruimte voor nodig. Die zoeken we bínnen onze gemeentegrenzen. Eén van de plekken waar we naar kijken is de Kanaalzone-Zuid. Dat is het gebied rondom het Maas-Waalkanaal ten zuiden van de Neerbosscheweg met de aangrenzende wijken: Lankforst, De Kamp, Malvert, Zwanenveld, Hatert en Neerbosch-Oost en Winkelsteeg. Zie plattegrond onderaan deze pagina.

Toekomstplan

We maken nu een toekomstplan (ambitiedocument) voor de Kanaalzone-Zuid, gevolgd door een ontwikkelvisie voor Winkelsteeg. We zien volop kansen om dit stuk Nijmegen mooier te maken. Met extra woningen, die zo hard nodig zijn.  Maar ook bedrijven om te zorgen voor voldoende banen. En groene routes naar de omliggende wijken. In Winkelsteeg is veel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, in de andere wijken kijken we vooral naar kwaliteitsverbetering.

Bij Winkelsteeg hoort ook station Goffert. Hier willen we woningen en werkplekken toevoegen en zelfs het wegennet aanpassen. Om extra ruimte te maken voor bebouwing denken we ook aan het samenvoegen van de nu gesplitste wegen van de Graafseweg bij het station.

Het proces

Het opstellen van het toekomstplan gebeurt in een vrij hoog tempo vanwege de zogeheten Woondeal die de gemeente heeft gesloten met het rijk. Hierdoor kan Nijmegen met ondersteuning van het rijk sneller woningen bouwen. Iets waar veel behoefte aan is in de stad. Bij het indienen van de aanvraag komend najaar (indiening in juli 2020 bleek niet haalbaar), hebben we zowel het ambitiedocument Kanaalzone-Zuid als de ontwikkelvisie Winkelsteeg op hoofdlijnen nodig. We zijn volop in gesprek over de plannen met bewoners, ondernemers en andere betrokkenen. Dat gebeurt in verschillende fasen.

Fase 1 (mei  – juli 2020)

In de periode mei- juli bespraken we de hoofdlijnen met verschillende ondernemers, verenigingen en bewoners uit de wijken in het gebied en een aantal stadsbrede (vertegenwoordigende) partijen. Zij zijn gericht uitgenodigd voor online besprekingen. Ter inspiratie voor de gesprekken zijn de eerste ideeën voor het gebied geschetst in een videofilm met sfeerbeelden. De eerste opbrengsten lees je in het participatieverslag.

Inspireer ons! Mail je ideeën en foto’s

We willen dat de Kanaalzone met daarbinnen Winkelsteeg in de toekomst een aansprekend stuk stad wordt. Waar mensen graag wonen, werken, elkaar ontmoeten, sportief bezig zijn of juist naartoe komen voor rust en ontspanning. Wat is daar wat jou betreft voor nodig? Wat moet dit vernieuwde stuk stad jou in de toekomst te bieden hebben?

Heb je ideeën of zie je tijdens de vakantie elders mooie voorbeelden? Maak er foto’s van en mail ze ons onder vermelding van je voor- en achternaam: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fase 2 (augustus – september 2020)

Direct na de zomervakantie bespreken we de aangescherpte ideeën opnieuw. Dat doen we samen met alle bewoners, ondernemers en organisaties die in en om het gebied wonen, werken, recreëren of er op een andere manier bij betrokken zijn. Dat gebeurt tijdens verschillende gesprekken op 27 augustus tussen 16.00 en 22.00 uur.

Aanmelden gesprekken:

  • Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Vermeld uw voor- en achternaam (+ eventueel bedrijfsnaam)
  • en de wijk/buurt waar u woont of waar uw bedrijf is gevestigd.

Let op: De gesprekken duren ongeveer een uur. Uiteraard gebeurt alles via de richtlijnen van het RIVM, zoals het bewaren van de anderhalve meter afstand. Als u zich heeft aangemeld, ontvangt u in de week voor de bijeenkomst meer informatie.

Bron: gemeente Nijmegen